Waarom vegetarisch eten meer dan een hype is

Share:

Binnenkort iedereen flexitariër?

Steeds meer Belgen kiezen ervoor om af en toe eens geen stukje vlees of vis op hun bord te leggen. Hier zijn alvast enkele goede redenen waarom dit niet zo’n gek idee is:

 

  • Af en toe vegetarisch eten is bewust kiezen voor een betere toekomst qua gezondheid. Een teveel aan rood en bewerkt vlees eten wordt afgeraden door voedingsspecialisten als je diabetes, beroertes en kanker liever kwijt dan rijk bent. Een vegetarisch menu beperkt deze risico’s.

 

  • Geregeld geen vlees is uitstekend voor je darmflora. Je eet automatisch meer vezels uit groenten en fruit, waardoor je stoelgang verbetert en je je minder opgeblazen voelt.

 

  • Vegetarisch eten is beter voor de planeet. De productie van vlees leidt tot een verhoogde uitstoot van broeikasgassen. En daar willen we net héél wat minder van als we tegen 2050 de opwarming van de aarde enigszins willen tegengaan. Daarnaast worden dagelijks kilometers tropisch regenwoud weggekapt voor veevoer.  Afwisselen tussen vlees en vegetarisch eten is dus een stuk milieuvriendelijker.

 

  • Door regelmatig vegetarisch te eten strijd je ook mee tegen wereldwijde hongersnood. Voor één kilo rund is er maar liefst vijfentwintig kilo veevoer nodig. Straffer nog, de hoeveelheid voeding die nodig is om één vleeseter te voeden is voldoende om maar liefst tien vegetariërs te kunnen laten eten. Op de akkers waar die voeding gekweekt wordt kan je ook gewassen plaatsen die voor de mens eetbaar zijn. Veel van die akkers bevinden zich ook in streken waar armoede en hongersnood heersen. Honger tegengaan in deze gebieden kan je door een koe minder naar binnen te spelen.

 

  • Minder zoetwaterverbruik. De productie van vlees kan leiden tot waterschaarste, omdat koeien, kippen en varkens ook moeten drinken natuurlijk. Ruil je biefstuk af en toe eens in voor wat meer groensels, en je verkleint de wereldwijde watervoetafdruk. Mooi meegenomen! 

 

  • Vegetarisch eten wordt alsmaar lekkerder! Er zijn steeds meer heerlijke vleesvervangers, er zijn talloze boeken vol smakelijke vegetarische recepten, en daarnaast worden koks ook steeds creatiever met het bedenken van verrukkelijke originele vegetarische recepten (link naar ‘Vedge). Onze zalige Tom & Della’s Green Love-slaatjes zijn hier een mooi voorbeeld van.

 

 Verwen jezelf dus gerust eens met een vegetarische maaltijd!